NALAZI INSPEKCIJE Gotovo svaki četvrti kupovni kolač opasan je za zdravlje. Voćni su najgori
Hrvati pretjerano uživaju u kolačima. Trendovske slastičarnice se gotovo svakodnevno otvaraju, a kolači iz supermarketa lako su dostupni. Međutim, nova istraživanja Agencije za poljoprivredu i hranu, čije rezultate je prenio Jutarnji list, pokazuju kako gotovo svaki četvrti kupovni kolač može biti iznimno štetan po zdravlje.
adsense_content_v3
Analiza iz 2021. godine pokazuje kako kolači imaju preveliku razinu enterobakterija koje mogu uzrokovati bolničku infekciju. Za analizu su uzeti kolači iz tri skupine: čokoladni, kremasti i voćni. Najgori i najštetniji su se pokazali voćni kolači, njih gotovo 33% ima enterobakterije. Najmanje štetni su kremasti kolači koji su i najprodavaniji. Razlozi su višestruki, od loših higijenskih navika koje su prisutne u svim poljima ugostiteljstva do lošeg pristupa čuvanju hrane. Takoder su testirani i sladoledi, koji ponekad znaju biti kontaminirani salmonelom. Pri odabiru kolača treba biti iznimno pažljiv, a analiza samo potvrđuje lose ugostiteljske navike velikog dijela industrije.


